Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to agility???

Agility je druh sportu či zábavy se psem, založený především na vzájemném vztahu majitele a jeho psa. Nepodporuje agresivitu, zvyšuje ovladatelnost pejska, jeho schopnost reagovat na povel psovoda i v nezvyklých situacích. Je vhodný pro psa jakékoliv velikosti, pohlaví a plemene. Neklade ani žádné zvláštní požadavky na psovoda, jeho věk či kondici.

 

Překážky:

 

 

Překážky v agility se dělí  na za   1) jednoduché skokové překážky, skok daleký, proskokový kruh a zeď (viadukt)

2) překážky probíhací – tunel látkový a pevný a slalom

3) překážky s kontaktními zónami – kladina, houpačka, šikmá stěna (áčko) a stůl. Posuzuje se podle počtu chyb a času, ve kterém celý parkur pes zaběhne.

Kategorie:

Psi se dělí do velikostní kategorií dle výšky,která jim je naměřena na 1. oficiálních závodech.

  • psi do 34,99 cm - tzv. kategorie Small (S) - šeltie,knírači,pudli
  • od 35 do 42,99 cm - tzv. kategorie Medium (M) - šeltie, teriéři
  • od 43 cm výše - kategorie Large (L) - border collie, belgičtí ovčáci

Další důležité věci a úplná pravidla naleznete na www.klubagility.cz 

 

Mí psíci a naše agility :-)

Když jsme si pořizovali Sáru jako našeho prvního psa, věděli jsme , že bude dělat agility. Se Sárou jsem začala cvičit v únoru roku 2004. Z počátku to bylo opravdu skvělé, Sárinka rychle chápala překážky a dělala je opravdu s velikou chutí. Poté však onemocněla, zklidnila se ,byla o hodně pomalejší a agility už ji nepřipadalo jako super věc. Nevzdala jsem to a Sáru se snažila co nejvíce hecovat.V květnu roku 2005 jsme poprvé startovaly na oficiálních závodech.  Teď má Sára svoje tempo, někdy je vyšší někdy naopak nižší, ale hlavní je že cvičí s chutí. Nepatří sice k nejrychlejším psům ale za to k spolehlivým . Běhá skoro vždy bez chyb a bez diskvalifikací.Máme sice splněno do A3, ale běhat budeme už vždy jenom v A2. Sára za svou kariéru, která již však pomalu končí vyhrála nespočet závodů. Odběhala se mou juniorské soutěže, mistrovství i spoustu prestižních závodů a nyní v roce 2012 přechází do kategorie VETERÁNŮ ... Agility ji stále baví a tak si ta naše "babka" zaslouží občas nějaké to povyražení na závodech... 

Obrazek

Obrazek

S pořízením Kissy, mého vysněného druhého psíka ,mi začalo teprve to pravé agility. Toto živé stříbro s dlouhýma nohama a s ocáskem který stojí jako anténka je opravdový agility maniak... Kiss si běhání mezi překážkami zamilovala tak moc, že se stalo hlavním cílem jejího života. Kissinka je v podstatě jako každý teriér hrozně nevyrovnaná ve výkonech. Platí : Jednou dole, jednou nahoře... Ale  my běháme hlavně pro to, že nás to baví a úspěchy jsou až na druhém místě.  Nicméně i Kissinka je velmi úspěšná ... Má na svém kontě spousty vyhraných závodů, mistrovské tituly a jako jediný foxík v ČR se může pyšnit titulem A3 Champion agility... 

Obrazek

Další pejsek se kterým aktivně závodím je trpasličí pinčicieBaylies. Jsem mile překvapena, jak úžasně pracovité a temperamentní tohle plemeno je :-) Beily je agi nadšenec, který neustále cvaká svýma malýma zoubkama všude kolem, ale když se trefí  :-D  Au au au :-) Doufám, že Beily bude skvěle reprezentovat své plemeno  a že o nás brzy uslyšíte  :-)  chichi  Bejanka je typ psa, který na každém tréninku překvapí, běhá jako by pro agility byla stvořená... Od listopadu 2011 jsme začaly závodit na oficiálních závodech a velmi se nám daří. Velmi rychle po začátku závodní kariéry jsme přešly do elitní kategorie A3 a ukázaly jsme se i na mistrovství republiky, kde rozhodně neudělala ostudu.  Je to zvíře s úžasným potenciálem a je mi ctí s ní pracovat. 

 

img_7077.jpg

 

Mimo to všechno mám ještě v podstatě na "výcvik" jednu úžasnou fenečku Parson Russel teriéra jménem Jackie. Tahle fenečka se ke mě dostala úplnou náhodou. Naučila jsem ji hlavně práci na zónových překážkách(skákala nástupky i sestupky :-) ) a její majitelé mi  umožnili s ní závodit  :-) Hned na prvních závodech jsme splnily zkoušky A1 na výborně a můžeme úspěšně přejít do A2 a třeba někdy i výše :-) Myslím, že tahle fenka má rovněž úžasný potenciál a byla by veliká škoda ho nevyužít :-) Děkuji Evko a Marku :-)

 

0414.jpg


 Mimo své pejsky a bílou PRTku Jackie občas trénuji i  "jack russlici "Jackie mého přítele Vítka. S Jackie to však na aktivní závodění nevypadá. Agility ji baví vždy jen chvíli , jen pokud může jen běžet  a nepřemýšlet, ale jakmile chci aby trošku myslela tak se prostě šprajcne a nikdo s ní nic neudělá...  Ale co, agility je hlavnězábava, tak ať si cvičí kolik ona chce :-) 

 dsc_0878.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Music
Free Music